Wet op mede-eigendom - Syndicus en Raad van Mede-eigendom
Ook wat de Raad van Mede-eigendom (de vroegere Raad van Beheer) en de relaties met de syndicus betreft, verandert er het een en ander na de invoering van de nieuwe wet
Een overzicht.
- Terug naar de overzichtspagina van de nieuwe wet op de mede-eigendom -
Transparantie
De syndicus is verplicht alle mede-eigenaars inzicht te geven in alle niet-private documenten die betrekking hebben op de mede-eigendom. Dit op alle wijzen die bepaald zijn in het reglement van mede-eigendom. Op Quimmo.be kunt een gratis website voor uw appartement aanmaken, zodat dit voor vele VME's de meest voor de hand liggende communicatievorm wordt.
De syndicus moet ook aan de algemene vergadering jaarlijks een evaluatierapport voorleggen m.b.t. regelmatige leveringen zoals elektriciteit, kuisen, ...
Tenslotte moet de syndicus belangenvermenging vermijden. Hij mag slechts na goedkeuring van de algemene vergadering opdrachten toekennen aan personen waar hij relaties mee heeft. Meer hierover in het hoofdstuk communicatie en transparantie.
De Raad van Mede-eigendom
Dit is de nieuwe benaming van de vroegere raad van beheer, het is deze benaming die we dan ook steeds zullen gebruiken op Quimmo.be.
In mede-eigendommen vanaf twintig kavels is de oprichting van een raad van mede-eigendom voortaan verplicht. Garages, parkeerplaatsen en kelders worden niet meegerekend in dit aantal. Ook bestaande mede-eigendommen die vandaag nog geen raad van beheer hebben zullen dus moeten overgaan tot de oprichting van een raad van mede-eigendom. De raad van mede-eigendom kan enkel bestaan uit mede-eigenaars.
Deze raad moet aangeduid worden door de eerste algemene vergadering.
In mede-eigendommen van minder dan 20 kavels, kan de algemene vergadering met een drie vierde meerderheid beslissen over de oprichting van een raad van mede-eigendom, maar een verplichting is het niet.
Taken van de raad van mede-eigendom
De nieuwe naam schept duidelijkheid en gaat de misverstanden uit het verleden uit de weg. De syndicus heeft het beheer van de mede-eigendom als opdracht, niet de raad van mede-eigendom. Deze laatste heeft als opdracht om te superviseren of de syndicus deze taak naar behoren uitvoert maar mag zich niet rechtstreeks inlaten met het beheer, bijvoorbeeld aannemers aanduiden.
De algemene vergadering kan echter, met een drie vierde meerderheid, om het even welke opdracht delegeren aan de raad van mede-eigendom. Deze opdracht moet wel duidelijk omschreven zijn en is slechts geldig voor de duur van een jaar. Zo kan men de raad tijdelijk bevoegdheden geven buiten het normale kader, zolang deze bevoegdheden goed afgelijnd zijn.
Verslag uitbrengen: de wet stelt nu ook duidelijk dat de raad van mede-eigendom halfjaarlijks een omstandig verslag van zijn werkzaamheden moet uitbrengen aan de andere mede-eigenaars. Zo kunnen dezen ook nog hun mening geven voor de volgende algemene vergadering.
Het contract met de syndicus
Eerst en vooral eist de nieuwe wet dat het contract tussen de vereniging van mede-eigenaars (VME) en de syndicus schriftelijk is. Dit geldt ook voor de vrijwillige syndicus in een gebouw!
Bovendien wordt de maximale duur van de overeenkomst beperkt tot drie jaar. Daarna kan de overeenkomst wel verlengd worden, maar nooit stilzwijgend. Er is dus een expliciete beslissing van de algemene vergadering nodig om het contract met de syndicus te verlengen. Wanneer het mandaat van de syndicus niet vernieuwd wordt, geeft dit op zich geen aanleiding tot een vergoeding van de VME aan de syndicus.
Wanneer een nieuwe syndicus aangesteld wordt moet een uittreksel uit de akte, binnen de acht dagen na ingang van zijn mandaat, voor iedereen leesbaar worden geafficheerd aan de ingang van het gebouw. De minimale inhoud van dit uittreksel is duidelijk vermeld in de wet, Art. 577-8 §2.
De wet stelt nu ook meer expliciet welke gegevens een syndicus precies aan zijn opvolger dient over te dragen bij beeidiging van zijn mandaat. Hij is tevens verplicht een post-interventiedossier bij te houden, zodat bij eventuele volgende werken de aannemer een zicht heeft op wat er vroeger uitgevoerd is.
De syndicus moet zich tenslotte inschrijven in de kruispuntsbank voor ondernemingen (KBO).
Aansprakelijkheidsverzekering
De syndicus is nu ook wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en hiervan het bewijs te leveren.
Dit geldt ook voor de vrijwillige syndicus – wat ook aan te raden is, gezien u ook als vrijwillige syndicus persoonlijk aansprakelijk gesteld kunt worden. De wet zegt ook expliciet dat de verzekering van de vrijwillige syndicus betaald moet worden door de vereniging van mede-eigenaars. Zo vermijdt u meteen discussies.
Opgelet: de wet spreekt steeds over de syndicus en maakt dus geen onderscheid tussen de vrijwillige en de professionele syndicus. Dit betekent dat alle nieuwe eisen ook van toepassing zijn op de vrijwillige syndicus. Indien u in deze positie verkeert, zal u dus ook genoodzaakt zijn het beheer van uw mede-eigendom op een professionele manier te doen - voor zover dit nog niet het geval was, natuurlijk.
Wat kan een gratis gebouwen-site op Quimmo.be betekenen voor de werking van de Raad van Mede-eigendom en de Syndicus?
|
- Terug naar de overzichtspagina van de nieuwe wet op de mede-eigendom -
- Naar de volledige wettekst -
Abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)
© 2010-2013 Quimmo.be
- login of registreer om te reageren
Beste, Mag enkel de syndicus
Mag enkel de syndicus de VME rechtsgeldig verbinden ten overstaan van derden of kan/kunnen leden van de RME dit ook, op voorwaarde dat er een consensu in bij de leden van de RMe en dat in lijn is met de beslissing / goedkeuring van de AV?
mvg,
Roland
Beste, Wie stelt het verslag
Beste,
Wie stelt het verslag op van de vergadering van de raad van mede-eigendom?
Syndicus? Een voorzitter is er niet want deze is alleen aangesteld tijdens en voor de duur van de algemene vergadering.
Met vriendelijke groeten,
Dego
Met vriendelijke groeten,
DEGO
Kan een syndicus een vaste
walter verkest
Een syndicus werkt zonder
Heeft een syndicus de recht zekere diensten (bv lampen vervangen) te factureren via een andere maastchappij (bv maatschappij van zijn voruw) met BTW.
Doel van syndic is natuurlik BTW te incasseren
Is de toelating van AG vergadering nodig?
Dank U
Hij kan dat natuurlijk
Hij kan dat natuurlijk uitbesteden aan derden. Maar ik zie er niet echt het nut van in van "btw te incasseren". Aangerekende BTW moet toch aan de staat doorgestort worden?
Maar hij heeft wel toestemming nodig van de av om opdrachten toe te vertrouwen aan personen waar hij een band mee heeft of bedrijven waar hij belangen in heeft!!
Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom
Heeft de syndicus ook recht
Neen, de wet zegt duidelijk
Neen, de wet zegt duidelijk "De syndicus kan niet als lasthebber van een mede-eigenaar optreden op een algemene vergadering, niettegenstaande zijn recht, wanneer hij mede-eigenaar is, om in die hoedanigheid deel te nemen aan de beraadslagingen van de vergadering."
Klik hier voor de volledige wettekst: http://www.quimmo.be/nl/blog/de-nieuwe-wet-op-de-mede-eigendom-is-goedge...
Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom
Wat moet het 6 maandelijks
De wet zegt enkel dat er een
De wet zegt enkel dat er een "omstandig verslag" gemaakt moet worden, niet wat er precies in moet staan. In de praktijk zal iedereen dit dus naar eigen goeddunken invullen. Het lijkt me logisch dat men de mede-eigenaars informeert over de vooruitgang van een aantal werken en eventueel nieuwe zaken die op de volgende AV naar boven gaan komen. De bedoeling lijkt vooral om de situatie uit het verleden te vermijden, waar een mede-eigenaar het hele jaar door niets hoort en dan alles op de algemene vergadering voor het eerst moet vernemen. Maar ik denk dat dit verslag met een minimum aan administratieve overlast moet kunnen.
Als u bijvoorbeeld in uw private zone op deze site alle discussies on-line houdt, kunt u misschien gewoon 2x per jaar de meest recente discussies afdrukken en versturen aan de mede-eigenaars die geen Internet hebben. Met minimale toevoeging van wat bijkomende info zou dat eigenlijk moeten volstaan.
Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom
Ook tijdens dit lopend
Ik had bovenstaande wel duidelijk geformuleerd aan de syndicus, en het bleek ècht géén probleem te zijn. Vandaar ook reeds het 8ste jaar. Maar met de nieuwe wet MOET je eigenaar zijn.
Vraag: blijf mijn functie als lid van de Raad Van Mede-eigendom geldig tot einde lopend boekjaar?, Of tot de Algemene Vergadering volgend op dit boekjaar 2010? Of ben ik ineens onbestaand in de RVMede-eigendom?
niplutkcirtap