Open haard afbreken

5 antwoorden [Laatste bericht]
Wohoo123
Offline
Dag allemaal, 

Ik plan om mijn, onlangs aangekocht, appartement gelegen op de 8ste verdieping (onder het dak) volledig te renoveren, en dus ook de open haard af te breken. Dit om mijn leefruimte veel strakker te maken. 

Nu blijkt dat er door mijn open haard nog 2 andere rookkanalen lopen, respectievelijk die van de 7de en de 6de verdieping.
Na een korte navraag is gebleken dat niemand de open haard gebruikt.
  • ​De 6de verdieping heeft deze reeds toegemaakt (niet afgebroken).
  • De 7de verdieping gebruikt deze ook niet, maar kon niet meteen bevestigen of hij hem in de toekomst nog wenst te gebruiken. 
Nu vroeg ik mij af of ik mits toestemming van de 2 onderburen de open haard met de bijhorende rookkanalen mag afbreken. Zo ja, wat moet er dan zeker in dit document staan zodat er achteraf geen discussie mogelijk is? 

Ook zou het dak binnenkort vernieuwd worden en zou de bijhorende schouw dus afgebroken kunnen worden. Ik vermoed dat dit de hele VME aangaat en op de AV beslist moet worden? 

Alvast bedankt voor jullie hulp en advies. 
lebragard
Offline
agendapunt...
Plaatst deze " schouw-dak " situatie, als agendapunt , op de vogende algemene vergadering en zorg dat de notulen duidelijk aangeeft wat, hoe , waar ect.. mbt.de schouw en dak , in een duidelijke en verstaanbare taal.

De schouw , cfr. zie beschrijving in uw basisakte = gemeenschappelijk.

De AV en niemand anders neemt de beslissing wat er kan gebeuren met de schouw-dak situatie.
 
Quimmo
Offline
Stemming

Ik vermoed inderdaad dat dit gemeenschappelijke delen zijn en dus een zaak voor de AV. Best wordt er voor dat agendapunt enkel gestemd door de belanghebbenden en onthoudt de rest zich, dan zou er geen probleem mogen zijn om dit te laten stemmen. Ik zou dan wel voor unanimiteit gaan, want een gekwalificeerde meerdheid volstaat volgens mij niet om een van uw onderburen het genot van de schoorsteen te ontzeggen indien deze niet akkoord is.

Uw onderburen zijn toch wel degelijk eigenaars en geen huurders?

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Astrid Clabots
Offline
renovatie - schouw - dak - appartementsgebouw - VME

Geachte

Het strekt tot aanbeveling om de globale situatie te bespreken binnen de Algemene Vergadering.
Vandaag is het actueel dat soms een evenwicht moet worden gezocht naar de individuele wensen en belangen binnen de eigen kavel én een globale oplossing die voor het hele gebouw een goede oplossing betekent.

Indien een individuele eigenaar op voorhand zelf al enkele ingrepen doet, zelfs al is dit in de eigen kavel, kan dit voor de gemeenschappelijke delen ongewild problemen of beperkingen opleveren die mits voorafgaand en open debat te vermijden zijn.

Astrid CLABOTS
CLABOTS Advocaten

Wohoo123
Offline
Bedankt voor jullie
Bedankt voor jullie reactie.
Mijn onderburen zijn allemaal eigenaar van hun appartement. 

Zou het een probleem zijn moest ik met een schriftelijke goedkeuring van mijn onderburen de open haard afbreken, maar de schouw laten staan?

Zo blijven de gemeenschappelijke delen ongewijzigd en kan ik in mei op de AV de afbraak van de schouw ter discussie brengen.

Of is dit niet verstandig van mij? Ik ben niet helemaal gewend met het principe van een vme, maar merk wel dat de lijn tussen privé en gemeenschap vaak flinterdun is.

nogmaals bedankt voor jullie advies
Quimmo
Offline
Privatieve delen

Moeilijk te beoordelen van hieruit maar, zoals ik uw uitleg begrijp, zou u gewoon een wijziging doen aan de privatieve delen van uw eigen appartement zonder te raken aan delen van de gemeenschap en dus zonder hinder voor de andere inwoners te veroorzaken.

Indien er hierbij niet aan dragende delen van het gebouw wordt geraakt, zie ik niet direct wat iemand daar tegenin kan brengen. U mag ook een nieuwe dampkap hangen zolang u maar niet aan de afvoer van de anderen raakt.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom