Geschil syndicus - eigenaar en huurder

3 antwoorden [Laatste bericht]
DebbyS
Offline
We wonen in een appartementsgebouw van 4 appartementen. Mijn medeeigenaar was syndicus sinds vijf jaar maar heeft 2 maanden geleden haar mandaat laten gaan wegens te veel problemen met een huurder.
We hebben één huuder in het gebouw.
​Ik heb de taak van syndicus van haar overgenomen maar het is tot een hoogoplopende ruzie gekomen tussen eigenaars en huurder.
​Een tweetal weken geleden meldde een werkman een datum en uur door dat hij langskwam voor een herstelling aan onze parking.
​Ik meldde dit aan iedereen en bij de huurder stak ik een briefje in de brievenbus omdat ze op het moment niet aanwezig was. Ik heb op de tijd van anderhalve week dit briefje opnieuw 3x in de brievenbus, 2x op mijn deurmat en 1x in de paraplubak gevonden.
​Ze aanvaard dus niets van regels in het gebouw en maakt alle mensen hier het leven zuur.
​Nu hangt het briefje zelfs op haar schuifraam om ons uit te dagen.
​Het ergste van al is dat ze gesteund wordt door de eigenaar.
​Ik zie enkel nog zitten om door te gaan als syndicus als ik met dat appartement niets meer te maken moet hebben. Maar er blijven wel altijd gezamelijke rekeningen die ook door de eigenaar betaald dienen te worden.
​Weet iemand hoe dit kan opgelost worden, dat we afstand kunnen doen van dat ene appartement? Desnoods dat ze een externe syndicus voor haar appartement alleen neemt en hij de gezamelijke rekeningen met ons afhandeld.
Niemand ziet het hier nog zitten met zo iemand in het gebouw verder te gaan als syndicus.
Quimmo
Offline
Als syndicus heeft u in

Als syndicus heeft u in principe vooral te maken met de eigenaars en minder met de huurders. De eigenaars moeten hun rekeningen betalen en als ze dat niet doen moeten deze ingevorderd worden, eventueel met bijkomende kosten indien dit in uw reglement van mede-eigendom vermeld is.

Indien niet, probeer dan eventueel in de volgende algemene vergadering een aantal clausules in het reglement op te nemen om bepaalde toestanden aan te pakken.

Verder misschien nog wat inspiratie in deze discussies:

http://www.quimmo.be/nl/forum/wonen-in-een-appartement/overlast-door-huu...

http://www.quimmo.be/nl/forum/wonen-in-een-appartement/geluidsoverlast-d...

http://www.quimmo.be/nl/blog/syndicus-reglement-inwendige-orde-naleven-0033

 

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

chrisguillaume
Offline
Sindicus / huurders
Ik dacht dat de sindicus , zeker juridisch, niets te maken heeft met huurders.De verhuurder/eigenaar is verantwoordelijk voor zijn huurder. Er is enkel beperkt inforecht voor de huurders, zoals geplande werken, waterafsluiting, datum jaarlijkse algemene vergadering,  enz. Het is aangeraden  ook de verhuurder hiervan in kennis te stellen.(op de algemene vergadering mag de huurder niet aanwezig zijn, indien deze opmerkingen heeft dient dit via de eigenaar te gebeuren)
Astrid CLABOTS oud
Offline
appartementsgebouw - burenhinder

Geachte

In geval van burenhinder, zelfs veroorzaakt door huurders, is het nuttig de syndicus in te lichten. Deze kan de verhuurder - mede eigenaar inderdaad attenderen op de overlast, met, meer nog, het verzoek hiervoor een oplossing te bieden.

Dit neemt niet weg dat namens de VME een vordering kan worden ingesteld, daarbij vertegenwoordigd door haar syndicus, op basis van art. 544 B.W. (burenhinder).

Er is zelfs in rechtspraak sprake van een mogelijke zijdelingse vordering (geen rechtstreekse vordering) in geval van stilzitten door de eigenaar zelf ... maar dit gaat al ver (uithuiszetting ...)

Astrid CLABOTS
Advocaat

___________________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Astrid CLABOTS is advocate (www.clabotsadvocaten.be) met specialisatie in mede-eigendom