Verantwoordelijkheid Raad van Mede Eigendom

4 antwoorden [Laatste bericht]
Lieve en Marc
Offline
Tijdens de laatste AV heb ik met veel moeite kunnen bekomen dat men bij het bijkomend isoleren van het dak (waaronder wij wonen) de nieuwe ontstane ' koudebruggen ' bijkomend zou isoleren.
De discussie is al twee jaar bezig omdat er een nieuwe eigenaar de meerkost hiervoor op allerlei " slinkse " manieren probeert te ontwijken; het is al bij de Vrederechter geweest (die geen gedetailleerde uitspraak deed over dit punt, doch alle punten van de betreffende AV vernietigde) maar we staan dus nog steeds nergens.
Deze eigenaar stelt zich ook altijd kandidaat voor het voorzitterschap van de AV, Raad van Mede- eigendom, RK, enz..... Hij gaat brutaal te werk, snoert de mensen de mond als het hem niet zint, beveelt vrij agresssief de Syndicus, enz.....
Er zou een studie worden gemaakt door een hierin gespecialiseerd studiebureau (zoals beslist op de AV) maar daar is niets van terecht gekomen en de dakisolatie wordt gewoon besteld zonder al die supplementen, enz..... enz....: de Syndicus durft niet reageren en speelt onder één hoedje met deze agressieve eigenaar.
(Weet dus dat bij ons er amper eigenaars naar de vergadering komen en de meesten op hun uur zitten te kijken .......).
Als bewoners onder het dak zijn wij dus de enigste geïnteresseerden en kunnen dus niet  rekenen op veel actieve medewerking van de overige bewoners: wij staan hierin dus alleen.
Twintig jaar geleden werden ook onze dakterrassen vernieuwd dooreen veredeld loodgietertje; de uitvoering was dramatisch slecht, tussenkomst van aan advocaat heeft niets geholpen en we hebben alles op eigen kosten dienen te " fatsoeneren ".
We dreigen nu voor hetzelfde te komen staan: onze eisen werden wel genoteerd in het verslag, doch niemand wil hierin enig bijkomend initiatief nemen.
Vooraleer terug naar de Vrederehter te kunnen stappen (er is nog geen schade) wou ik dus de Raad Van Mede- Eigendom samen met de Syndicus hierover in gebreke stellen.
Vraag is hoe men dit het beste formuleert.
Heeft er iemand bepaalde tips hiervoor?
Lieve en Marc
nescio1
Offline
rechtspersoonlijkheid?

De RvME heeft geen rechtspersoonlijkheid.
 
U zal dus elk lid individueel moeten in gebreke stellen en, later, eventueel dagvaarden. Kosten?
 
Lieve en Marc
Offline
Raad van Mede- eigendom
De RvME dient erop toe te zien dat de Syndicus de beslssingen van de AV ......enz....
Wat als de RvME dat niet doet en de andere eigenaars er zich niet betrokken bij voelen?
De RvME kan zich hiervoor laten verzekeren; perfect.
De RvME heeft geen rechtspersoonlijkheid: waar staan we nu met deze nieuwe wetgeving?
Waar staat de eigenaar van een dakappartement als de rest daar niet in geïnteresseerd is?
Wachten tot de schade zich voordoet en dan een rechtszaak starten die dan tien jaar kan duren vooraleer er een uitspraak komt?
De nieuwe wetgeving zou de individuele eigenaar beter beschermen?
Dit is nu een goed voorbeeld van de tekortkomingen van deze nieuwe wet: veel te éénzijdig bekeken!
Lieve en Marc
SIEBE
Offline
RVME
Lieve en Marc,

Ik herken jullie situatie uit eigen ervaring 30 jaar geleden. Had dezelfde problemen omdat wij ook onder het dak wonen. Rechtbank en dergelijke halen weinig uit, heb toen alle kosten moeten betalen ondanks een positieve uitspraak, die nooit in de realiteit is kunnen omgezet worden door ... Enkel jaren later tot de andere die onder dak woonden en enkele daar onder ook last kregen; is er de nodige meerderheid gevonden.
De RVME heeft geen beslissingskracht, enkel toezicht op de syndicus of hij de beslissingen van de A.V. uitvoert en zijn taak doet.
De vrederechter heeft de beslissingen van de A.V. teruggeschroefd. Expertises laten doen, gaat jullie niet veel opbrengen ( ondervinding ), als veel kosten opleveren.

Dezelfde situatie als bij jullie : syndicus, RVME maken wij hier ook mee, en dezelfde ingesteldheid van de overige eigenaars. Is weinig tegen te beginnen.
Blijf steeds bij mijn gezegden : de wet van 2010 en 2019 = lege dozen en verrijking voor de vrije beroepen, immo's, syndici, rechtbanken ...
De nieuwe wetten jagen de eigenaars enkel op hopen kosten, maar een bescherming bieden ze niet; wat ook andere forumleden mogen beweren. Zie ook de dikwijls omslachtige reacties ook van rechtsdeskundigen.

Dus het enige wat ik denk dat jullie kunnen doen : punt terug op de volgende A.V. zetten. Met de gedachte in het achterhoofd dat de andere eigenaars daar zitten met de gedachte : liever gij last dan wij ( maatschappelijk probleem ).

Hoor de moderators, en anderen dikwijls intellectuele info verstrekken; maar zijn er al oplossingen uit voort gekomen ??

En sommigen hun oplossing : verhuizen = syndici hebben niet liever = spijzen bankrekening.
En Ronalds stokpaardje : de VME krijgt de bestuurders die ze heeft verkozen. Maar men moet er eerst inzitten.

Veel succes
Siebe
Astrid Clabots
Offline
Raad van Mede Eigendom


Geachte

De Raad van Mede Eigendom werd destijds voorzien in het kader van de controle van de syndicus en andere periodiek afgesloten contracten.

Vandaag de dag gaat menig RvME verder...

Soms, perfect geldig, in uitvoering van een bijkomend mandaat.
Maar soms ook, onrechtmatig, omdat men zich meer rechten toemeet dan mag...

In dat laatste geval kunt u ingrijpen, door de regels van het spel te spelen zoals het hoort, en alvast aan te vangen met een goede voorbereiding van de Algemene Vergadering.

Dit is cruciaal.

Astrid CLABOTS
CLABOTS