2 ME's stellen VME in gebreke en dagvaarden bouwpromotor inzake gemeenschappelijke delen

5 antwoorden [Laatste bericht]
Drabstraat-Mechelen
Offline

Ik heb 1,5 jaar geleden tezamen met een andere mede-eigenaar, de bouwpromotor van ons gebouw gedagvaard voor diverse problemen die zich in onze resp. appartementen voordoen. De gerechtsdeskundige heeft inmiddels vastgesteld dat enkele zeer ernstige problemen hun oorsprong vinden in de gemeenschappelijke delen. Omdat de gerechtsdeskundige zich niet mag uitspreken over de gemeenschappelijke delen, en omdat de VME niet wil ageren, hebben wij nu de VME in gebreke gesteld en zullen wij twee volgende week de bouwpromoter ook dagvaarden voor de gebreken in de gemeenschappelijke delen die problemen in onze privatieve delen veroorzaken. De VME is in rep en roer... omdat wij de bijkomende kosten die zich nu zullen aandienen (advocaat, provisie expert...) zullen verhalen op de VME.
Onze VME bestaat uit 3 gebouwen. De kosten voor verbruik en onderhoud van elk gebouw worden steeds uitsluitend aan de eigenaars van dat gebouw aangerekend... wat mij niet meer dan correct lijkt te zijn. In de basisakte staat evenwel niks over gerechtskosten en dergelijke. Mijn advocaat zal daarom de kosten die nu gaan komen, verhalen op de VME. De andere ME's menen echter dat deze kosten enkel verhaald mogen worden op de eigenaars van mijn gebouw. De syndicus is de mening toegedaan: de VME is de VME, dus voor de kosten die gaan komen wordt bij iederéén een provisie opgevraagd (uiteraard volgens hun aandeel in de gemeenschap). Maar daar zijn de andere ME's het dus niet mee eens.
Graag advies hierover.
Mag de syndicus toegeven aan de wens van de andere ME's en uitsluitend bij de eigenaars van mijn gebouw provisie opvragen?
Hebben mijn advocaat en de syndicus het juist voor: de VME is de VME dus iedereen deelt mee in deze kosten?
Alvast bedankt,
Anja

nescio1
Offline
B.W. Art. 577-2 ยง 7

Herlees uw basisakte.
 
De uitleg van uw syndicus is de meest plausibele.
 
Astrid Clabots
Offline
bouwperikelen - VME


Geachte

Wat een kluwen.. wat kostenverdeling betreft, lijkt het mij aangewezen dat de statuten strikt gevolgd worden...

Astrid CLABOTS
CLABOTS Advocaten

Gert
Offline
Beste, indien alle ME's bij

Beste,

indien alle ME's bij dezelfde VME horen dan heeft de syndicus het bij het rechte eind : iedereen moet meebetalen.

Mvg

Gert
SCORPIOEN
Offline
2 ME's stellen VME in gebreke en dagvaarden bouwpromotor inzake

Gaat het over een VME hoofdvereniging, met " aparte gebouwen " die eigen rechtspersoonlijkheid hebben ( deelverenigingen ) ?

Indien ja, pas dan kan je deze kosten dooschuiiven naar een van de aparte gebouwen,
Indien neen, zijn dat soort kosten voor de VME

 mvg

Drabstraat-Mechelen
Offline
Bijkomende vraag
Beste,
Bedankt voor bovenstaande antwoorden.
Ik heb nog een bijkomende vraag: mijn 'collega' mede-eigenaar en ikzelf zijn eigenaar van enkele parkeerplaatsen in de ondergrondse parking. In die parking zijn twee serieuze zaken niet in orde. Mogen wij deze mee zaken mee opnemen in onze bijkomende dagvaarding m.b.t. fouten in de gemeenschappelijke delen die problemen geven in onze respectievelijke appartementen?
Of kan enkel de VME hiervoor actie ondernemen? ... wat wij vrezen dat zij niet gaan doen.
Bij voorbaat dank,
Anja