Deadline nadert - Meer dan helft van VME's nog niet in orde met registratie syndicus in de KBO

De VTM rechters

Verplichte inschrijving van syndicus in KBOIn een van de vorige artikelen vermeldden we dat voor elke vereniging van mede-eigenaars verplicht geregistreerd moet worden wie de syndicus is. Dit moet gebeuren voor einde maart 2018. Vandaag zijn meer dan de helft van de VME's echter nog steeds niet in orde met deze verplichting!

De details vindt u in het vorige artikel, maar het komt erop neer dat voor elke VME in de Kruispuntsbank (KBO) teruggevonden moet kunnen worden wie de syndicus is. Dit geldt trouwens ook in geval de rol van syndicus ingevuld wordt door een vrijwillige mede-eigenaar.

In dit artikel meldt De Tijd dat eind februari (een maand voor de deadline) minder dan 30.000 van de 76.000 verenigingen van mede-eigenaars in orde waren met deze verplichting, dat is dus maar een goede 40 percent. De resterende 60% hebben nog tot 31 maart om zich in orde te stellen via een van de ondernemingsloketten.

Statuut van de vrijwillige syndicus

Betekent dit dat de vrijwillige eigenaar-syndicus plots zichtzelf moet registreren als zelfstandige en sociale bijdragen betalen? Zo een vaart loopt het gelukkig niet, tenminste voor de vrijwillige syndici die hun mandaat gratis vervullen of tegen een forfaitaire onkostenvergoeding. De vrijwillige syndicus die deze dienst echter aan de VME doorrekent, kan wel degelijk als zelfstandige aanzien worden. Dit kan belangrijke gevolgen hebben, zoals u ook in deze forumdiscussie kan lezen.