Financieel
Energie
Wetgeving
July 18, 2022

BIV tuchtprocedure voor vastgoedmakelaars

De nieuwe tuchtprocedure van het Belgisch Instituut voor Vastgoedmakelaars ging reeds in op 1 februari 2018. Deze nieuwe regeling werd geïntroduceerd met als doel klachten van VME’s effectiever te kunnen behandelen.

In het verleden werd vaak aangehaald dat een klacht tegen je syndicus niets uithaalt. We kunnen niet zeggen of dit inderdaad de regel was en dit vandaag misschien nog steeds is, maar we kunnen wel tevreden zijn over het feit dat er alvast aan de procedure gesleuteld werd. 

Wat veranderde er aan de tuchtprocedure op 1 februari 2018? 

Klassering zonder gevolg 

Wanneer een klacht geseponeerd wordt, werd dit in het verleden niet aan de klager gecommuniceerd. Dit is sinds de nieuwe procedure wel het geval. Bovendien kan je als klager ook, binnen bepaalde regels, vragen om deze beslissing te herzien. 

Informatie aan andere mede-eigendommen

Als een VME een klacht indient tegen een syndicus vanwege grof wanbeheer, kan het BIV door de nieuwe procedure ook andere VME’s onder dezelfde syndicus preventief waarschuwen. Aangezien de relatie tussen de VME en de syndicus geregistreerd moet zijn in de Kruispuntbank, is dit tegenwoordig ook makkelijker. 

Deze kwestie toont het belang aan van een brievenbus van de VME zodat het BIV langs deze weg de waarschuwing kan verzenden. 

Schorsing

Als een syndicus geschorst wordt, dient deze de mede-eigendommen in hun beheer hiervan te verwittigen binnen de 15 dagen. Er werden passende sancties voorzien voor het geval de syndicus nalaat dit te doen. 

Transparantie

Er werden meer mogelijkheden voorzien om beslissingen van het BIV openbaar te maken. 

Bewarende maatregelen

Indien er sprake is van een kwaadwillige syndicus, kan het BIV bij de rechtbank van eerste aanleg om maatregelen vragen zodat de zaak niet verder uit de hand kan lopen. Zo kunnen zij vragen om de syndicus de toegang tot de rekeningen van de VME’s te ontzeggen of kunnen zij vragen om een voorlopig bewindvoerder aan te stellen. 

Alle wijzigingen kan je terugvinden op de website van Lexalert en in de volledige wettekst

Meer artikels

Financieel
Wetgeving
Energie
Vergoeding raad van mede-eigendom: wat zijn de regels?

Wie in de raad van mede-eigendom zit, doet een extra inspanning ten voordele van de vereniging van mede-eigenaars en het hele gebouw. Maar hoort er ook een vergoeding bij die inspanning? Wij leggen het uit.

Lees verder
Financieel
Wetgeving
Energie
Kandidatuur en verkiezing raad van mede-eigendom: hoe werkt het?

Een raad van mede-eigendom is verplicht voor appartementen met meer dan 20 kavels. Maar hoe kom je precies in deze raad en wat zullen je taken zijn?

Lees verder
Financieel
Wetgeving
Energie
Verschil vereniging van mede-eigenaars (VME) en raad van mede-eigendom (RvME)

Wie nieuw is in de wereld van de mede-eigendom, ziet soms door de bomen het bos niet meer. In deze blog verduidelijken we daarom het verschil tussen de vereniging van mede-eigenaars (VME) en de raad van mede-eigendom (RvME).

Lees verder