De zomers worden elk jaar heter door de klimaatopwarming en daar moeten we iets aan doen. Met een groendak sla je twee vliegen in één klap: je draagt je steentje bij aan het klimaat en het isoleert. In een mede-eigendom is een groen dak makkelijker gezegd dan gedaan.
Het groendak, groene dak, groendaken, groene daken… hoe je het ook schrijft, ze worden alsmaar populairder. Ze zijn zowel milieuvriendelijk als isolerend, wat extra handig is gezien de hete zomers en koude winters van de laatste jaren. Ook in een appartement kan een groendak voordelen hebben, maar het proces om dat groene dak aan te leggen, kan een heel gedoe zijn.
Voor wie nog niet bekend is met een groendak, zetten we alles kort op een rijtje. Een groen dak is in feite niet veel meer dan een (extra) tuin op het dak van een gebouw. Groendaken kan je opdelen in twee categorieën: intensieve groendaken en extensieve groendaken.
Een intensief groendak is de zogenaamde daktuin. Dit is echter niet overal mogelijk door het hoge gewicht. Van zodra er bomen, tuinmeubels en, niet te vergeten, personen bij komen kijken, kan het totale gewicht al snel oplopen. Een bouwkundige moet hier altijd eerst controleren of het dak voldoet aan de vereisten. Indien dat niet zo is, moet het dak eerst verstevigd worden.
Een extensief groendak is daarentegen veel eenvoudiger en goedkoper. In dit geval heb je eerder een “dakmoeras” dan een daktuin. De beplanting bestaat voornamelijk uit vetplanten, kruiden en mossen. Dat houdt het gewicht, de kostprijs én het onderhoud minimaal. Het isolerende effect is hier soms zelfs groter dan bij een intensief groendak, omdat de volledige oppervlakte gebruikt kan worden voor beplanting.
De eerste vraag die je je moet stellen, is of je een groen dak kan laten aanleggen. Daarvoor moet je dak een hellingsgraad tussen 1 en 45 graden hebben. Helt het dak meer? Dan is het alsnog mogelijk een groendak te laten aanleggen, maar dat vereist een speciale (duurdere) installatie.
Zoals we hierboven al aanhaalden, zijn de eisen voor een intensief groendak iets hoger. Daar mag de hellingsgraad bijvoorbeeld slechts 1 tot 4 graden zijn en moet de structuur van het dak stevig genoeg zijn om het gewicht te kunnen dragen.
De prijzen van een groendak worden over het algemeen berekend op het aantal vierkante meter. Afhankelijk van de aannemers kan er een aanvullend basistarief zijn. Gemakkelijkheidshalve nemen wij hier de gemiddelde prijs per vierkante meter. Voor een extensief groendak ligt dat rond de €75 per m², terwijl een intensief groendak makkelijk meer dan het dubbele kan kosten met een gemiddelde prijs van €175 per m².
Gelukkig is er de dag van vandaag voor bijna alles een premie en beide soorten groendaken komen voor een of meerdere premies in aanmerking. We verwijzen hiervoor naar de premiezoeker van de Vlaamse overheid, aangezien de premies verschillen op basis van locatie.
Waarom zou je eigenlijk voor een groendak kiezen? We zetten de belangrijkste voordelen van groendaken op een rijtje.
Om te beginnen zijn groendaken beter voor het milieu en klimaat. Ze zuiveren de lucht, produceren zuurstof… Als moeder natuur helpen niet genoeg is om jou over de streep te trekken, dan zijn er natuurlijk ook voordelen voor jezelf. Zo is een groendak isolerend, zowel tegen de zomerhitte en de winterkoude. Ook geluidsisolatie hoort thuis in dit rijtje.
Daarnaast is een groen dak ook goed voor de levensduur van je gewone dakbedekking. De beplanting werkt als een extra beschermlaag die je dak beschermt. Zo gaat een groendak gemiddeld 40 à 50 jaar mee, terwijl dit gemiddelde bij traditionele daken amper de helft is.
Samengevat is een groendak niet alleen goed voor het milieu, maar op termijn ook goed voor je portemonnee. Met behulp van premies kan je de prijs drukken en het zorgt voor tal van besparingen op lange termijn, van lagere verwarmingskosten tot minder onderhoudswerken aan het dak.
Tot slot behandelen we het meest complexe scenario: de aanleg van een groen dak in een mede-eigendom. Als je op de Algemene Vergadering beslist een groendak aan te leggen, dan kan je beginnen aan de kostenverdeling. Afhankelijk van de mede-eigendom kunnen hier discussies ontstaan.
We nemen het moeilijkste scenario ter illustratie. Hier zitten we in een grote mede-eigendom, een appartementsgebouw van pakweg 20 verdiepingen met 5 panden per verdieping, elk van verschillende eigenaars, sommige met twee eigenaars. Dat geeft ons 150 eigenaars. Er is overeengekomen om een extensief groendak aan te leggen.
Vooral in grote gebouwen zullen niet alle eigenaars evenveel voordeel ondervinden van een extensief groendak. De bewoners van de bovenste verdiepingen zullen het meeste genieten van het isolerende effect, in tegenstelling tot de bewoners van de benedenverdiepingen. Dit kan ertoe leiden dat de onderste bewoners eisen dat de hogere bewoners meer moeten betalen.
In dit scenario is het belangrijk om het beschermende aspect van groendaken niet te vergeten. Ze zorgen ervoor dat er minder vaak onderhoud is nodig aan het dak, wat in het voordeel van alle eigenaars werkt. Daarnaast valt de aanleg van een groen dak in principe onder de categorie van dakwerken en die worden normaal aangerekend volgens de standaard verdeelsleutel van de mede-eigendom.
Hoewel er geen algemene regels vastgelegd zijn rond de kostenverdeling van een groen dak in een mede-eigendom, zijn wij van mening dat dit kan gebeuren volgens de bestaande verdeelsleutel. De extra voordelen voor de bewoners van de bovenverdiepingen nemen namelijk niets weg van de algemene, duurzame voordelen van een groendak.
Wie in de raad van mede-eigendom zit, doet een extra inspanning ten voordele van de vereniging van mede-eigenaars en het hele gebouw. Maar hoort er ook een vergoeding bij die inspanning? Wij leggen het uit.
Lees verderEen raad van mede-eigendom is verplicht voor appartementen met meer dan 20 kavels. Maar hoe kom je precies in deze raad en wat zullen je taken zijn?
Lees verderWie nieuw is in de wereld van de mede-eigendom, ziet soms door de bomen het bos niet meer. In deze blog verduidelijken we daarom het verschil tussen de vereniging van mede-eigenaars (VME) en de raad van mede-eigendom (RvME).
Lees verder