Financieel
Energie
Wetgeving
July 18, 2022

Alles over het rekeningstelsel voor de boekhouding van de VME

Het vernieuwde rekeningstelsel voor de boekhouding van de VME werd, op initiatief van de toenmalige minister Turtelboom, gepubliceerd in 2013.

Ondanks het feit dat de wet op het mede-eigendom dit reeds verplicht vanaf 2010, werd dit proces vertraagd aangezien het Koninklijk besluit niet gestemd raakte. De wet verplicht een dubbel boekhoudsysteem voor elke VME vanaf 20 woonkavels, maar toch is het ook nuttig voor kleinere VME’s om hieruit inspiratie te halen. 

Het rekeningstelsel uit het Staatsblad zal aldus verplicht zijn voor elke VME vanaf 20 kavels, uitgezonderd parkeerplaatsen en kelders. Normalerwijs is de integratie hiervan vlot verlopen, gezien een mede-eigenaar-syndicus in een groter gebouw toch reeds kennis van boekhouding dient te hebben om zijn functie naar behoren te kunnen uitoefenen. 

In de publicatie staat ook nuttige aandachtspunten vermeld voor de VME’s voor wie het rekeningstelsel niet verplicht is. Een greep uit de interessante informatie: 

Het Koninklijk Besluit is reeds van toepassing op de boekjaren die starten vanaf 1 januari 2013. De officiële publicatie kan je op de website van het Staatsblad terugvinden.

Meer artikels

Financieel
Wetgeving
Energie
Vergoeding raad van mede-eigendom: wat zijn de regels?

Wie in de raad van mede-eigendom zit, doet een extra inspanning ten voordele van de vereniging van mede-eigenaars en het hele gebouw. Maar hoort er ook een vergoeding bij die inspanning? Wij leggen het uit.

Lees verder
Financieel
Wetgeving
Energie
Kandidatuur en verkiezing raad van mede-eigendom: hoe werkt het?

Een raad van mede-eigendom is verplicht voor appartementen met meer dan 20 kavels. Maar hoe kom je precies in deze raad en wat zullen je taken zijn?

Lees verder
Financieel
Wetgeving
Energie
Verschil vereniging van mede-eigenaars (VME) en raad van mede-eigendom (RvME)

Wie nieuw is in de wereld van de mede-eigendom, ziet soms door de bomen het bos niet meer. In deze blog verduidelijken we daarom het verschil tussen de vereniging van mede-eigenaars (VME) en de raad van mede-eigendom (RvME).

Lees verder