Het uitvoeren van klusjes door mede-eigenaars is een vaak terugkerend onderwerp op onze fora. Denk hierbij onder andere aan het schoonmaken van de trappenhal, onderhoud van de tuin, het ruimen van sneeuw, etc. Wij bespreken voor jou graag de problematiek en mogelijke opties voor het uitvoeren van deze taken, samen met enkele voor- en nadelen.
Allereerst is het inschakelen van firma’s voor onderhoud vaak erg duur en lijken stemmingen op algemene vergaderingen hierover moeilijk te verlopen. Bovendien is het opstellen van een beurtrol bij sommige taken eenvoudigweg niet mogelijk, zodat er hiervoor wel zelf een taakverdeling gemaakt moet worden. Denk hierbij maar aan bijvoorbeeld sneeuwruimen; desondanks het gemeentelijke politiereglement hiervoor de bewoners van het gelijkvloers verantwoordelijk acht, zullen ook zij hierover uiteraard onderling afspraken moeten maken.
We bespreken hieronder voor jou graag wat mogelijke opties:
De eerste optie is het contacteren van een poetsfirma voor de trappenhal en de gangen. Het voordeel is dat je met deze optie discussies onder eigenaars kan vermijden, constante kwaliteit gegarandeerd is en dat er vervanging voorzien wordt in het geval van afwezigheid. Al deze voordelen komen natuurlijk met een prijskaartje, wat aldus het enige nadeel inhoudt van deze optie: de kostprijs.
De tweede optie is het fenomeen van wijk-werken. Een voordeel is de lage kostprijs en het feit dat dit initiatief wettelijk gezien volledig in orde is. Wel wordt het gemeentelijk bepaald of dit in jouw regio toegelaten is ja dan nee, wat dan weer een nadeel vormt.
Als derde optie is het mogelijk een vrijwilliger aan te duiden die de schoonmaak op zich neemt. Wat betreft voordelen is deze optie goedkoop en efficiënt, want gezien de vrijwilliger hoogstwaarschijnlijk vaak aanwezig zal zijn, wordt het voor deze persoon ook mogelijk om tussendoor de schoonmaak wat in het oog te houden. Gezien het gaat om een vrijwilliger ligt de motivatie van deze persoon normalerwijs ook hoog. Enkele nadelen zijn het risico op boetes, aansprakelijkheidsrisico bij ongevallen en geen mogelijkheid tot vervanging bij afwezigheid, tenzij een andere vrijwilliger zich opwerpt.
Als laatste is het ook mogelijk een beurtrol in te stellen in het appartementsgebouw. Een voordeel is dat ook dit een goedkope optie is, maar er zijn hier ook wat nadelen aan verbonden. Zo kan je geen dwangarbeid opleggen, zijn er in het gebouw vaak eigenaars maar ook regelmatig huurders woonachtig en is de kwaliteit van het werk steeds afhankelijk van de motivatie van de persoon in kwestie. Vaak vormt dit ook een bron van geschillen en dus is het belangrijk om hieromtrent steeds goede beslissingen te maken.
Hieronder delen we ook nog graag wat creatieve oplossingen waarmee andere gebruikers op de proppen kwamen:
Ten slotte vermelden we nog graag dat een poetshulp met dienstencheques inschakelen voor de gemene delen tot vandaag nog niet wettelijk is. Let hiermee dus zeker goed op!
Wie in de raad van mede-eigendom zit, doet een extra inspanning ten voordele van de vereniging van mede-eigenaars en het hele gebouw. Maar hoort er ook een vergoeding bij die inspanning? Wij leggen het uit.
Lees verderEen raad van mede-eigendom is verplicht voor appartementen met meer dan 20 kavels. Maar hoe kom je precies in deze raad en wat zullen je taken zijn?
Lees verderWie nieuw is in de wereld van de mede-eigendom, ziet soms door de bomen het bos niet meer. In deze blog verduidelijken we daarom het verschil tussen de vereniging van mede-eigenaars (VME) en de raad van mede-eigendom (RvME).
Lees verder