Financieel
Energie
Wetgeving
March 28, 2022

Tips voor parkeerproblemen privaat terrein

Wildparkeerders die te pas en te onpas hun auto parkeren op je privaat terrein… Het is een erg vervelend fenomeen en dat begrijpen we maar al te goed. Daarom lijsten we voor jou graag even op wat je hieraan kan doen zodat de rust wederkeert.

Zo kan je bijvoorbeeld het privéterrein afbakenen zodat dit niet langer toegankelijk is voor wildparkeerders. Dit kan door middel van goedkope oplossingen zoals een ketting, maar ook andere afscheidingen zijn mogelijk. Je kan hierop ook steeds wegsleep bordjes bevestigen om eventuele wildparkeerders af te schrikken. Ook kan je ook overwegen de nummerplaten op te hangen aangezien ook dit indruk zal maken op eventuele wildparkeerders. 

Op basis van het veldwetboek kan je ook, onder bepaalde voorwaarden, de auto van de wildparkeerder laten wegslepen. Eenmaal je op basis van artikel 87.8° van het Veldwetboek klacht neerlegde en de politie vaststellingen is komen doen, kan je op basis hiervan een deurwaarder en de takelfirma bellen. De takeling gebeurt vervolgens onder toeziend oog van deze eerste. Op basis van dit wetsartikel kunnen namelijk personen worden gestraft die "zonder noodzaak en ondanks het verbod van de eigenaar, gebruik maken van een weg die aan een bijzondere persoon toebehoort". In dit geval betaalt de overtreder de takelkosten. 

Ook kan je de politie raadplegen. Best zoek je de praktische informatie hieromtrent even op bij je lokale politiezone. Dit kan via de website van je lokale politie. Zij mogen namelijk niet zomaar ingrijpen indien er sprake is van een privaat terrein, maar je kan als eigenaar bijvoorbeeld wel zelf het initiatief nemen om de auto in kwestie weg te laten slepen. De sleepkosten kan je proberen verhalen op de eigenaar langs de vrederechter. 

Wat betreft publiek domein kan de politie steeds takelen indien de wildparkeerder overlast veroorzaakt, door bijvoorbeeld de oprit van de eigenaar te blokkeren.

Meer artikels

Financieel
Wetgeving
Energie
Vergoeding raad van mede-eigendom: wat zijn de regels?

Wie in de raad van mede-eigendom zit, doet een extra inspanning ten voordele van de vereniging van mede-eigenaars en het hele gebouw. Maar hoort er ook een vergoeding bij die inspanning? Wij leggen het uit.

Lees verder
Financieel
Wetgeving
Energie
Kandidatuur en verkiezing raad van mede-eigendom: hoe werkt het?

Een raad van mede-eigendom is verplicht voor appartementen met meer dan 20 kavels. Maar hoe kom je precies in deze raad en wat zullen je taken zijn?

Lees verder
Financieel
Wetgeving
Energie
Verschil vereniging van mede-eigenaars (VME) en raad van mede-eigendom (RvME)

Wie nieuw is in de wereld van de mede-eigendom, ziet soms door de bomen het bos niet meer. In deze blog verduidelijken we daarom het verschil tussen de vereniging van mede-eigenaars (VME) en de raad van mede-eigendom (RvME).

Lees verder