Financieel
Energie
Wetgeving
July 18, 2022

Werken uitvoeren in een mede-eigendom: alles wat je moet weten

Wie werken wil laten uitvoeren in een appartement, moet altijd rekening houden met de andere mede-eigenaars. Zelfs wanneer het alleen om jouw appartement gaat, heb je soms hun toestemming nodig.

Als je een appartement koopt, is de kans groot dat niet alles er precies is zoals je wil. Dit kan gaan van de kleur van muren tot de beglazing van de ramen. Ook wanneer alles wel naar wens is, zal je vroeg of laat wellicht enige vorm van werken willen laten uitvoeren vanwege ouderdom of schade. 

Afhankelijk van de werken heb je echter eerst toestemming nodig van de andere mede-eigenaars op de Algemene Vergadering. Wij bekijken van dichterbij welke werken je wel en niet op eigen initiatief kan doen.

Stappenplan voor het uitvoeren van werken in een appartement

Voor je concrete stappen onderneemt voor de werken, moet je uitzoeken of deze betrekking op jouw appartement of op de gemeenschappelijke delen. Als je bijvoorbeeld de raamkozijnen laat vervangen, heeft dit invloed op de gevel van het hele gebouw. Hetzelfde geldt voor de heraanleg van je binnentuin op het gelijkvloers. Deze informatie kan je gewoonlijk terugvinden in de basisakte van de mede-eigendom, die je kan opvragen bij de syndicus.

Neem je contact op met de syndicus voor het nagaan van bovenstaande informatie, dan kan je deze tweede stap ook meteen uitvoeren. De syndicus moet namelijk op de hoogte zijn van de werken wanneer deze betrekking hebben op gemeenschappelijke delen. Die moeten namelijk als agendapunt toegevoegd worden voor de volgende Algemene Vergadering. Ter voorbereiding daarvan, bespreek je dit best al met de andere mede-eigenaars. Op die manier weten zij al wat de werken ongeveer inhouden en worden ze niet (onaangenaam) verrast.

Het spreekt voor zich dat het in je voordeel werkt, als je aanwezig bent op de AV waar beslist wordt over de werken. De mede-eigenaars kunnen namelijk bepaalde voorwaarden opleggen. Dit kan gaan van eenvoudige zaken als de kleur van de nieuwe raamkozijnen die je laat installeren tot de firma die de werken uitvoert. Als je deze voorwaarden niet respecteert, dan mag de VME eisen dat je alles in zijn oorspronkelijk staat herstelt… op eigen kosten.

Hierop moet je letten tijdens de werken

Een eerste belangrijk punt tijdens de werken is het reglement van inwendige orde. Je moet erop letten dat de aannemer alle regels respecteert die van toepassing zijn. Een veel voorkomende regel is dat de lift niet gebruikt mag worden om meubels, bouwmaterialen… te verhuizen en dat die zaken altijd langs de buitenkant met een verhuislift vervoerd moeten worden. 

Hou tot slot altijd goed een oogje in het zeil. Wanneer de werkmannen bijvoorbeeld een van de muren in de gemeenschappelijke delen beschadigt, ben jij degene die de schade moet vergoeden. Dit gebeurt dan niet met het kapitaal van de VME. 

Werken ter uitbreiding van je appartement

Deze laatste categorie van werken verdient extra aandacht. Als je namelijk werken laat uitvoeren die je appartement groter maken, dan zorgt dit voor een wijziging in de aandelen van de mede-eigendom. Een voorbeeld: je besluit een terras te laten aanleggen op een plat dak dat aansluit op de woonkamer. De oppervlakte van dat terras komt dan bovenop de oppervlakte van je appartement. Je vergroot daarom niet alleen de totale oppervlakte van je appartement, maar ook van de volledige mede-eigendom.

Meer artikels

Financieel
Wetgeving
Energie
Vergoeding raad van mede-eigendom: wat zijn de regels?

Wie in de raad van mede-eigendom zit, doet een extra inspanning ten voordele van de vereniging van mede-eigenaars en het hele gebouw. Maar hoort er ook een vergoeding bij die inspanning? Wij leggen het uit.

Lees verder
Financieel
Wetgeving
Energie
Kandidatuur en verkiezing raad van mede-eigendom: hoe werkt het?

Een raad van mede-eigendom is verplicht voor appartementen met meer dan 20 kavels. Maar hoe kom je precies in deze raad en wat zullen je taken zijn?

Lees verder
Financieel
Wetgeving
Energie
Verschil vereniging van mede-eigenaars (VME) en raad van mede-eigendom (RvME)

Wie nieuw is in de wereld van de mede-eigendom, ziet soms door de bomen het bos niet meer. In deze blog verduidelijken we daarom het verschil tussen de vereniging van mede-eigenaars (VME) en de raad van mede-eigendom (RvME).

Lees verder