Over het schoonmaken van de gemeenschappelijke delen bestaat heel wat discussie. Dat aangezien geen enkele oplossing helemaal toereikend lijkt.
Een poetshulp met dienstencheques mag bovendien niet gebruikt worden, want dit is wettelijk niet in orde. Een mogelijke oplossing bestaat uit de wijk-werken dienst van je gemeente.
De dienst voor wijk-werken lijkt dan ook de perfecte tegenhanger van een poetshulp met dienstencheques; via deze dienst kan je namelijk tot 45 uur per week beroep doen op een werknemer zodat deze de gemeenschappelijke delen kan schoonmaken of wat klusjes kan opknappen. Dit is wettelijk en volgt een tarifering van 5,95 euro per uur. Dit wist een mede-eigenaar uit Genk ons te vertellen.
Belangrijk is wel om na te kijken of bovenstaande toegelaten is bij het wijk-werkbureau in jouw gemeente, aangezien dit per gemeente of stad bepaald wordt. De lijst van toegelaten activiteiten voor wijk-werkers kan je terugvinden bij de Vlaamse Overheid. Bovendien is het aantal kandidaten vaak beperkt en kan dit er voor zorgen dat er niemand in je gebouw kan langskomen. Interessant is ook dat mede-eigenaars die langdurig werkloos zijn zich kunnen aansluiten bij de wijk-werk-dienst.
Indien je over deze mogelijkheid graag wat meer informatie wenst, kan je je informeren bij de wijk-werk-dienst van je gemeente of stad. Meer informatie over wijk-werken kan je hier terugvinden.
Wie in de raad van mede-eigendom zit, doet een extra inspanning ten voordele van de vereniging van mede-eigenaars en het hele gebouw. Maar hoort er ook een vergoeding bij die inspanning? Wij leggen het uit.
Lees verderEen raad van mede-eigendom is verplicht voor appartementen met meer dan 20 kavels. Maar hoe kom je precies in deze raad en wat zullen je taken zijn?
Lees verderWie nieuw is in de wereld van de mede-eigendom, ziet soms door de bomen het bos niet meer. In deze blog verduidelijken we daarom het verschil tussen de vereniging van mede-eigenaars (VME) en de raad van mede-eigendom (RvME).
Lees verder