Dubbel glas wordt 'verplicht' in uw appartement

Vlaamse dakisolatienorm voor uw appartementGezien deze vraag al een paar keer opgedoken is in het forum, publiceren we hierbij wat meer informatie over dit thema. Waar gaat het om? De Vlaamse overheid legt op dat alle woningen (dus ook appartementen) tegen 2020 verplicht met dubbel glas uitgerust zullen moeten worden. Dit geldt voor de leefruimtes en keuken, maar ook voor slaap- en badkamers (gelukkig niet voor traphallen, inkomhallen en gangen). Wat betekent dit voor uw appartement?

Stemming in de algemene vergadering - of niet?

De ramen in de aangehaalde ruimtes behoren volgens de statuten van de meeste appartementsgebouwen (lees er de uwe op na) tot de privatieve delen van het gebouw. Dat betekent in dit geval dat elke eigenaar individueel instaat voor de kosten van de vervanging van zijn ramen.

Een stemming zou dan niet nodig zijn en elke eigenaar kan starten wanneer hij of zij wil. Maar lees er wel heel goed het reglement van mede-eigendom en het reglement van inwendige orde op na. Er kunnen specifieke regels voorzien zijn, ook wat het uitzicht van het gebouw betreft. Indien het onmogelijk is met de nieuwere materialen en dubbel glas het uniforme uitzicht van het gebouw te bewaren, dan legt u best uw plannen voor aan de volgende algemene vergadering en laat u stemmen dat deze akkoord is met de afwijking - die dan best ook voor de andere eigenaars geldt.

Premies

Voor het plaatsen van hoogrendementsglas zijn er vaak nog wel premies mogelijk, meer informatie vindt u op deze website.
Gezien het om kosten van een private kavel gaat, dienen deze premies door de individuele eigenaars aangevraagd te worden. Samenwerken om alles uit te zoeken is natuurlijk steeds nuttig!

Samen aankopen

U kan waarschijnlijk een betere prijs bedingen indien u met een aantal - of alle - eigenaars tegelijk tot een groepsaankoop voor vervanging overgaat. Niet enkel zal een leverancier waarschijnlijk een extra inspanning doen om een goede prijs te maken voor een groter project, maar er dient ook slechts 1x ter plaatse gekomen te worden met een hoogtewerker zodat die kost over alle appartementen gespreid wordt. Bovendien, hoe meer u de aankopen in de tijd spreidt, hoe kleiner de kans ook is dat de uniformiteit behouden kan blijven. Materialen kunnen immers veranderen.

Dat u samen aankoopt betekent echter niet dat het de Vereniging van Mede-Eigenaars of de syndicus is die dat gaat organiseren en een contract afsluiten. Iemand zal het initiatief moeten nemen om dit project te organiseren, maar elke individuele mede-eigenaar zal beslissen al dan niet deel te nemen en zal persoonlijk een bestelbon voor zijn kavel moeten ondertekenen. Het is niet de taak van de vereniging om zich te verbinden voor de individuele eigenaars. U vindt op Internet best wel informatie over hoe u best een groepsaankoop organiseert en vermijdt dat sommigen zich eerst engageren en later weer terugtrekken.

Wat met wie niet wil meedoen?

Dubbel glas wordt een verplichting, maar de gevolgen wanneer men niet hieraan voldoet kunnen verschillen afhankelijk van het feit of u uw appartement verhuurt of zelf bewoont. Bij verhuring heeft u op termijn weinig keuze omdat de gevolgen ingrijpend zijn.

Een bewoner zou echter kunnen weigeren om zijn eigen ramen te vervangen.
Gezien het bij de meeste appartementen om privatieve gedeelten gaat, kan u hen niet verplichten kosten te maken. De potentiële problemen zijn ook voor de eigenaar zelf. De energiewinstcalculator op deze site kan misschien aantonen dat het toch de moeite loont en op die manier de twijfelaars over de streep trekken.

Toch zullen oudere bewoners misschien redeneren dat ze de investering niet meer terugverdienen. Maar wat indien ze ooit naar een rusthuis zouden moeten? Verhuren zal niet meer mogelijk zijn gezien hun appartement ongeschikt verklaard kan worden. En bij verkoop verdienen ze de investering terug door een hogere verkoopwaarde. Dit voor zich uitschuiven heeft dus weinig zin, ze kunnen beter meedoen en genieten van een warmere en comfortabel appartement.

En wat indien u zelf geen dubbel glas plaatst?

Vanaf 2020 worden er strafpunten uitgedeeld indien er enkel glas aanwezig is in de ruimtes waar dubbel glas verplicht is. Drie strafpunten indien het om 1 enkel raam van het appartement gaat, negen strafpunten indien het er meerdere zijn.
Vanaf 2023 worden dit respectievelijk 9 en 15 strafpunten.

Hier kunnen nog andere strafpunten bijkomend, voor onvoldoende dakisolatie van het gebouw (ook als uw appartement niet onder het dak gelegen is), voor vocht, ontbreken van woonfuncties, enz.

Indien uw appartement 15 strafpunten krijgen kan het ongeschikt verklaard worden, waardoor u ernstige problemen met huurders kan krijgen. Een huurder kan een onderzoek aanvragen waarbij mogelijk een geldboete opgelegd wordt, het huurcontract nietig kan worden verklaard (en reeds betaalde huursommen kunnen worden teruggevorderd), of de huur met terugwerkende kracht verminderd kan worden! Meer informatie op deze site.


Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be

Zoals er in Belgie voor alles

Zoals er in Belgie voor alles en iedereen n wetje en/of regeltje bestaat, houdt de één er zich wel, de ander, niet aan... en, niemand die t controleert noch ingrijpt... Amen
 
 • login of registreer om te reageren
 • Bij ons in het gebouw zijn

  Bij ons in het gebouw zijn wij in orde denk ik . Wie mag dat eventueel komen controleren ? In opdracht van wie ?

  Bij mijn weten zullen er daar

  Bij mijn weten zullen er daar geen automatische controles op gebeuren, maar zou een huurder bijvoorbeeld wel kunnen melden dat zijn of haar appartement niet in orde is.

  Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
  ____________________________________________
  De gratis website voor elke mede-eigendom