Eigenaars aangeklaagd voor dood van een kind in de lift van het appartement

KB uitstel liften gepubliceerd dec emberWe zijn vroeger reeds meermaals ingegaan op de verplichting van elk appartement om de liften conform de wet te maken. De eigenaars van een Antwerpse VME die dit nagelaten had staan nu terecht voor de dood van een kind. Dit toont ook dat, alhoewel er geen rechtstreekse sancties voor zijn, het gebrek aan een echte werking van een Vereniging van Mede-Eigenaars wel risico's inhoudt.

U vindt het volledige artikel op hln.be. De eigenaars zijn natuurlijk in de eerste plaats aangeklaagd omdat de wetgeving m.b.t. de liften niet gevolgd is en de waarschuwingen van de onderhoudsfirma genegeerd werden.

Maar het valt op dat er ook sprake is van het gebrek aan officiële vergaderingen van de VME die dus enkel op papier bestond, waardoor de elf eigenaars nu afzonderlijk vervolgd worden voor onopzettelijke doodslag! Bovendien weigert de verzekeringsmaatschappij ook om tussen te komen.

Les voor alle VME's: de wet op de mede-eigendom bepaalt duidelijk hoe een VME moet functioneren. Niemand komt dit controleren en er zijn geen automatische sancties wanneer dit niet het geval is. Maar indien er ooit iets misloopt (niet noodzakelijk met lichamelijk letsel), dan loopt u wel het risico de gevolgen hiervan te dragen.

Andere artikels over liften

- Financiering van liftmodernisering - Koninklijk besluit modernisering liften
- KB uitstel liften (12/2012) - Moet eigenaar op gelijkvloers meebetalen aan de lift?
- Uitstel modernisering liften (6/2012) - Lifteigenaar veroordeeld na val in lift
- Eigenaars aangeklaagd na dood van kind  

Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be

De verhuurder/eigenaar geeft

De verhuurder/eigenaar geeft ons al 17 jaar bewoners van 2 app. met lift geen uitsluitsel over wie de syndicus is en zo hoopt zich achterstallig onderhoud op.(lift geen heeft communicatie naar buiten blijft "hangen" - machinekamer geen brandwerende deuren slecht geisoleerd daardoor olieaanslag in de app. etc.) Geen reactie op het aangetekend schrijven van mij, nog op die van mijn advocaat in deze!

Als ik goed begrijp gaat het

Als ik goed begrijp gaat het om een gebouw met 2 appartementen waarbij het hele gebouw eigendom is van 1 eigenaar, klopt dat? In dat geval is het geen klassieke mede-eigendom waarbij de eigendom van het gebouw verdeeld is en is er ook geen syndicus. Dan is de eigenaar als enige verantwoordelijk voor het beheer en ook voor de problemen die zich kunnen voordoen.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Wat mij in onze VME en ook

Wat mij in onze VME en ook bij andere VME' s opvalt is dat een VME sedert 2010 meer verantwoordelijkheden krijgt en verantwoordelijk gesteld kan worden dan vroeger. Evenzo denken nog velen dat de Raad vME de vroegere beheerraad vervangt. Dat is dus (nogmaals) totaal onjuist: de Raad vMe heeft alleen een controlerende functie in opdracht van de AV, enz.... enz....
Mijns inziens moet dat eens wat meer gezegd worden.
Lieve en Marc

De wet heeft een en ander

De wet heeft een en ander aangepast, maar ik zou nu niet zeggen dat een VME meer verantwoordelijkheden krijgt. Er zijn wel meer duidelijke regels, maar ik denk dat men vroeger net zo zeer aansprakelijk gesteld zou worden voor een dergelijke grove nalatigheid. Net zoals men altijd aansprakelijk gesteld kon en kan worden indien men geen sneeuw ruimt op het voetpad.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom