Werkt de noodcommunicatie in uw lift nog, nu het 8 juni geworden is?

Elke lift in België moet verplicht voorzien zijn van een oproepsysteem zodat de passagiers iemand kunnen bereiken in geval van nood. De laatste jaren hebben veel VME's bespaard door de vaste telefoonlijn in hun liften op te zeggen en deze te vervangen door een GSM module met een (prepaid) SIM kaart, die vaak anoniem in een winkel gekocht is. In het kader van de terreurbestrijding is het echter niet meer mogelijk met anonieme kaarten te bellen. Elke SIM kaart moet nu geregistreerd worden door een fysieke gebruiker mits voorlegging van een identiteitsbewijs.

Het probleem is dat dit ook met terugwerkende kracht geldt voor kaarten die in het verleden anoniem aangekocht zijn. Indien een SIM kaart in uw lift niet intussen geregistreerd is, wordt communicatie na 7 juni 2017 onmogelijk en is er dus geen noodoproep meer mogelijk vanuit uw liften. Helaas hebben we dit zelf pas gisteren vernomen, maar beter laat dan nooit.

Wat dient er nu dan te gebeuren?

Controleer of dat bij u het geval is, indien u vermoedt dat er een mobiel communicatiesysteem in uw liften aanwezig is. De syndicus zou hiervan op de hoogte moeten zijn - en heeft hopelijk al proactief maatregelen genomen om de kaart te registreren.

Als noodoplossing zou u gewoon de oproepknop in de lift(en) kunnen uitproberen, maar spreek dan af dat slechts 1 persoon in het gebouw (bijv. de voorzitter van de algemene vergadering) dit doet. Indien u merkt dat deze niet werkt, hang er dan misschien een waarschuwing naast tot het opgelost is.

Indien het nummer afgesloten is en de SIM kaart nog niet geregistreerd is, zal de syndicus dringend actie moeten nemen om dit te laten doen.

Hoe registreren?

Dat hangt af van de provider van de SIM kaart. Op deze website vindt u alvast meer informatie. Bij sommige providers kan er online geregistreerd worden, maar dan heeft u vaak een elektronische identiteitskaart en een lezer nodig. Bij andere providers kan u niet anders dan fysiek naar de winkel gaan. Neem contact op met uw provider voor meer details en vraag of u de SIM kaart zelf mee moet nemen naar de winkel, of dat deze in het liftsysteem kan blijven zitten (en welke gegevens van het kaartje de winkel dan nodig heeft). Indien u het kaartje nodig heeft moet u dan waarschijnlijk nog beroep doen op de liftenfirma om eraan te kunnen.

Op wiens naam?

Dat is een moeilijke. Het meest logische is op naam van de syndicus, maar dat kan dan weer problemen geven indien u van externe syndicus verandert. Of u moet een vertrouwenspersoon in het gebouw uitkiezen om het op zijn of haar naam te laten registreren. Het is slecht een administratieve formaliteit maar u kan altijd nog een papiertje opmaken dat de volledige verantwoordelijkheid wordt overgenomen door de VME. In elk geval, noteer de gegevens van de persoon in kwestie in het dossier van de liften zodat achteraf nog achterhaald kan worden wie het is. Anderzijds kan er altijd wel een nieuwe SIM kaart aangeschaft worden als het echt strop zit.

Wacht in elk geval niet

... tot er iemand vast zit in de lift. Of tot de volgende inspectie van de liften moet gebeuren, want dan krijgt u waarschijnlijk een negatief rapport en heeft u nog eens kosten voor een bijkomende inspectie.


Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be

Wens dit artikel te

Wens dit artikel te downloaden om het voor te leggen aan de RvME van het gebouw.

RoMa