aanpassen basisakte
- login of registreer om te reageren
Geachte, Welke procedure dient er gevolg om de basisakte te veranderen of aan te passen. ? Mvg N.Beernaert
"
Normaal worden de onderhands gecoördineerde statuten overgeschreven op het hypotheekkantoor, anders zijn ze niet tegenstelbaar aan derden. Je kan dan niet er van uitgaan dat iedereen er aan gehouden is.
Naar nieuwe kopers van een kavel in uw VME zou u er wel van kunnen uitgaan dat dit waterdicht is, gezien ze een afschrift ontvangen van de notaris. Maar wat als er een fout gemaakt wordt? En wat als derden in hun contacten met de VME gehouden zouden zijn aan bepaalde clausules, maar u niet kunt aantonen dat zij de statuten ontvangen hebben?
De syndicus, anderzijds, zal waarschijnlijk geen risico willen nemen door kosten te doen die niet voorgelegd zijn aan de algemene vergadering. Misschien best op de volgende AV even een agendapunt van maken en dit stemmen. Of, in geval van een kleine VME, een schriftelijke stemming vragen (moet unaniem zijn).
U kunt de lijst van hypotheekkantoren raadplegen op http://annuaire.fiscus.fgov.be/qw/index.php?lang=nl. Zoek op "Administratie", selecteer AKRED, selecteer Dienst Hypotheekbewaring.
1) Kan iemand een grootteorde van prijs opgeven aub?
2) Volstaat het een kopij van de goedgekeurde aangepaste basisakte af te geven op het hypotheekkantoor of is dat omslachtiger?
Misschien best gewoon even hypotheekkantoor bellen? Dan bent u zeker van de meest correcte info.
Wij willen deze nu laten overschrijven op het hypotheekkantoor, maar daar weigerd men dit te doen, zij doen het alleen als het een akte is die door de notaris is opgesteld.
Ik heb vooralleer aan dit werk te beginnen, op deze side telken gelezen, dat indien niet aan de basisakte geraakt wordt men het reglement van mede-eigendom door de AV kan laten wijzigen en goedkeuren zonder tussenkomst van een notaris.
Voor de wijziging hadden we inderdaad geen notaris nodig maar het overschrijven kan alleen door een notaris gebeuren! Dit bevestigt wat Rene hierboven schrijft.
Kostprijs op het hypotheekkantoor: een tiental euro aan postzegels, administratiekosten?... en € 10,00 per pagina.
Wat de notaris zal rekenen voor zijn bijdrage weet ik nog niet...
Altijd sympathiek als iemand achteraf ook de moeite doet om even de informatie met de anderen te delen!
Het wijzigen van een reglement van mede-eigendom is niet hetzelfde als het aanpassen van een reglement in het kader van de wettelijke coördinatie.
Zaken die in het reglement wijzigen/worden aangepast en welke wijzigingen an sich niets te zien hebben met de coördinatie, dienen het voorwerp uit te maken van een authentieke wijzigende akte (tussenkomst notaris) en moeten daarna in het kader van de tegenstelbaarheid aan derden, worden overgeschreven op het bevoegde hypotheekkantoor.
Mvg.
, aangezien een splitingsakte bijkomende kosten met zich meebrengt. Een beslissing van een AV dient toegepast te worden en wordt opgenomen in de gecoordineerde statuten'.
Dit staat in ons verslag naar aanleiding van een agendapunt waarin toegelicht werd welke procedure er moet gevolgd worden indien men de verdeelsleutel wil wijzigen.
Dit lijkt mij onjuist?
De nieuwe wet op de mede-eigendom laat toe wijzigingen onderhands, dus zonder tussenkomst van een notaris te doen. Maar dat geldt ENKEL voor de wijzigingen die absoluut nodig zijn om de statuten conform de wet te maken. Aanpassing van de verdeelsleutels valt m.i. niet hieronder.
Moet de wijziging van samenstelling (van 3 personen naar 5 personen) via authentieke akte gedaan worden of is het voldoende dat dit met een 3/4 meerderheid op de AVO of AVE gestemd wordt?
- login of registreer om te reageren
1. Laten aanpassen door een competent persoon. Indien er hieraan een kostenplaatje verbonden is, moet dit door de algemene vergadering goedgekeurd worden.
2. Aangepaste reglement voorleggen aan de volgende algemene vergadering. In de uitnodiging best de eigenaars laten weten waar ze het ontwerp kunnen inkijken.
Indien de gedane aanpassingen beperkt zijn tot deze nodig om conform te zijn aan de laatste wetgeving is er geen notariële akte nodig.
3. Overschrijving op het hypotheekkantoor.
Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom