Aanpassing aan gemene delen zonder toelating

1 antwoord [Laatste bericht]
Wohoo123
Offline

Beste, 

Tijdens de AV van 2020 vroeg een mede-eigenaar toestemming om de indeling van de voorgevel aan te passen. Hij wou een groot schuifraam plaatsen ipv de huidige indeling. 

Toegegeven hij woont op de 6de verdieping en vanaf het straat is het quasi niet te zien. Maar als de eigenaar van de 6de verdieping het mag, dan moet de eigenaar van de 1ste verdieping dit ook mogen. Daarom werd er op de AV beslist: "Na beraadslaging wordt unaniem beslist dat het raam van de voorgevel enkel uniform aan het uitzicht van de voorgevel aangepast kan worden." 

In november 2020 heeft de mede-eigenaar alsnog de werken uitgevoerd. 
De syndicus heb ik op de hoogte gebracht. Hij zou een aangetekend schrijven hebben gestuurd. 

Ik heb de mede-eigenaar van de 6de verdieping er tevens op gewezen dat hij een omgevingsvergunning nodig had. Deze had hij zei hij. 

In januari 2021 heeft hij deze aangevraagd en werd deze geweigerd de dienst omgevingsvergunningen. 

In juni 2021 heeft hij dit nog eens geprobeerd en werd deze wederom geweigerd. 

Een mailtje naar Handhaving Bouwen van de stad antwerpen leerde me het volgende: "De aard van de bouwovertreding behoort niet tot de prioriteiten van het vervolgingsbeleid van het parket. "

Op de volgende AV van 2021 heeft de AV beslist om hem de kans te geven om het te herstellen. Hier werd een termijn van 1 jaar op geplakt. Sindsdien is er door de eigenaar van de 6de verdieping, naar mijn mening, geen enkele intentie getoond om tot een oplossing te komen. Des te meer omdat hij nu zijn appartement te koop aangeboden heeft. 

In het verleden (toen er nog geen officiële syndicus was) werden dergelijke problemen blijkbaar in het gebouw opgelost door de overtreder een boete te laten betalen. 

Mijn vraag: hoe los je dit het beste op. De overtreder weet dat er in ons gebouw weinig initiatief genomen zal worden om dit af te dwingen in een rechtbank (hoge kosten). Ik vind dit echter een verkeerd signaal. Waar zal dit ophouden? Maar is het sop de kolen waard? 

Alvast bedankt voor jullie deskundig advies. 

Astrid Clabots
Offline
niet toegelaten verbouwing appartementsgebouw

Beste


U kunt dit laten agenderen met de vraag of u de Vrederechter hierover zult laten oordelen. Dit betreft mogelijks een vervelend precedent inderdaad.. 

Vraag is wel vaak of deze weg bewandelen met het oog op de toekomst opportuun is. Soms leveren de intiatieven van een Einzelgänger een positief elan op, ook voor anderen. Maar dat is een kwestie van het halfvolle, dan wel het halflege glas. Die beoordeling laat ik aan u over .. 

Vriendelijke groeten

Astrid CLABOTS
CLABOTS