Afrekening bij verkoop appartement

11 antwoorden [Laatste bericht]
Guerk
Offline
Beste,

Vorig jaar verkochten wij ons appartement. We hebben nu de afrekening ontvangen voor het vorige boekjaar.
Er wordt gewoon voor alle kosten (inclusief herstellingen, onderhoud, waterlek ná verlijden van de akte en onze verhuis) een verdeelsleutel gebruikt tussen wij als verkoper en de koper (aantal dagen dat wij er woonden op 365 dagen). Als ik de wetgeving erop nalees zijn alles kosten voor herstellingen, onderhoud, waterlekken na overdracht van het appartement voor de koper. Klopt dit?

Alvast bedankt voor jullie antwoord.
laspiaggia
Offline
Beste, 1) U heeft gelijk.
Beste,

1) U heeft gelijk. Dit klopt niet. Er moet een gedetailleerde afrekening worden gemaakt op basis van de factuurdata, niet een simpele berekening dmv de regel van drie.

2) Als regel geldt dat degene die eigenaar is op de factuurdatum, dan ook mee betaalt in die factuur. Dus geldt het omgekeerde volgens mij ook voor een creditnota. Al kan iemand mij misschien verbeteren.

3) Hetgeen de syndicus u mag aanrekenen, moet in zijn overeenkomst met de VME staan.

4) Ik vermoed dat er op dit forum mensen zijn die daar beter op kunnen antwoorden.

vr gr
Guerk
Offline
Ondanks het mooie weer toch
Ondanks het mooie weer toch nog even aandringen: kan iemand nog wat nuttige feedback geven? 

Bedankt :-)
Roel De Cleermaecker
Offline
U zal moeten protesteren en
U zal moeten protesteren en daarin de punten van protest moeten oplijsten.
Protest uiteraard aangetekend en bij gebreke aan passende respons dient voorgelegd aan de rechtbank.

_____________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Roel DE CLEERMAECKER is advocaat, met specialisatie in mede-eigendom
 

Astrid CLABOTS oud
Offline
1. Dat alle kosten na

1. Dat alle kosten na overdracht voor de koper zijn, moet in die zin worden genuanceerd dat voor zover het om "oude" kosten gaat van voor de overdracht, het afhankelijk is van de datum van afrekening én overdracht (vaste dagtekening) voor wie deze "oude" kosten zijn : koper of verkoper.  Dit wordt nog wel eens uit het oog verloren.

2. Ook in dit verband verwijs ik toch even naar de commentaar bij punt "1".

3. Hetgeen de syndicus aanrekent, dient inderdaad ifv hetgeen werd overeengekomen in de syndicusovereenkomst te worden geïnterpreteerd.

4. U kunt zich baseren op de argumentatie onder "punt 1" en vragen of men verder kan aantonen of in functie van deze regelgeving de kosten heeft toegewezen. Zoals eerder door een andere forumganger werd gesteld, volstaat de toepassing van een simpel regeltje van drie wellicht niet.

Astrid CLABOTS
ARGUS ADVOCATEN
HASSELT

___________________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Astrid CLABOTS is advocate (www.clabotsadvocaten.be) met specialisatie in mede-eigendom

Quimmo
Offline
Eén principe hanteren?

Nu even los van de wet, kan ik me wel vinden in de opmerking van "laspiaggia". Het lijkt me billijk van zowel op facturen als op creditnota's dezelfde logica toe te passen. Indien de kosten van na de overdracht niet meer voor de oude eigenaar zijn, dan de creditnota's ook niet lijkt me. Dat is dan het principe van de bluts met de buil.

Het gaat wel over een creditnota voor elektriciteitsverbruik van de vorige periode, maar wat de kosten betreft gaat het natuurlijk ook over slijtage van vroeger.

Maar da's eerder een persoonlijke opmerking...

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Batiqueske
Offline
Ik heb hetzelfde probleem

Ik heb hetzelfde probleem maar dan als koper. Er worden mij kosten in rekening gebracht van 6 maanden voor ik eigenaar was. Ik vraag me af of dit wel klopt? Ik weiger deze kosten dan ook te betalen vooraleer ik weet of ik het wel bij het rechte eind heb. Ik heb de akte er eens op nagelezen en ik, als leek, vind niet meteen een aanknopingspunt..


Edit door Quimmo: deze vraag vindt men hier terug: http://www.quimmo.be/nl/forum/syndicus-algemene-vergaderingen-raad-van-m... , suggesties kunt u daar kwijt.

Vincent Ceulemans
Offline
Factuur syndicus voor verkoop zonder overeenkomst met VME
Goede middag

ik heb een bijkomende dringende vraag. De syndicus heeft geen enkele overeenkomst met de VME en factureert sinds zijn aanstelling maandelijks 25€ per appartement (geindexeerd). Dit hebben we nooit geprotesteerd hoewel ik meerdere malen reeds een overeenkomst gevraagd heb. Echter nu ik mijn appartement verkoop krijg ik een factuur van 90€ +21%BTW = 108€. Moet ik dit betalen? en zo neen, wat kan ik eraan doen?

Bedankt voor snelle feedback!
Vincent

laspiaggia
Offline
Als u met uw syndicus geen
Als u met uw syndicus geen schriftelijke overeenkomst hebt dan zou ik dit simpelweg niet betalen. Los daarvan, 108 € is zeker niet het hoogste bedrag dat ik al gehoord heb.

Quimmo
Offline
Voor wat?

Voor welke dienst stuurt hij u die factuur? Is het een bijdrage in de kosten van de gemeenschappelijke delen die nog open staat? Is het voor het verstrekken van de inlichtingen aan de notaris in het kader van de verkoop?

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Vincent Ceulemans
Offline
voor wat ?
Het is voor het verstrekken van de inlichtingen aan de notaris ihkv verkoop.
Quimmo
Offline
Lijkt me fair

108€ is dan een vrij gangbaar tarief onder syndici voor het verstekken van die dienst. Op zich lijkt er mij niets mis met die afrekening.

U kunt nu proberen het ontbreken van een schriftelijk contract te gebruiken als "excuus" om die rekening niet te betalen, maar een echt gegronde reden daartoe heeft u m.i. niet. Ik weet niet of u al dan niet aan het kortste eind zou trekken in een eventueel geschil rond deze afrekening.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom