Elektrische fietsen opladen in de kelder van uw appartement

Elektrische fietsen opladen in de kelder van uw appartementIn ons appartementsgebouw krijgen we een toenemend aantal vragen over het opladen van elektrische fietsen in de kelder. Ook in andere gebouwen nemen de vragen - en discussies - over laden van fietsen en scooters toe. Indien iedereen een eigen garage heeft, met een stopcontact op een aparte elektriciteitsteller, is er natuurlijk geen probleem. Maar wat wanneer er een gemeenschappelijke fietsenstalling is en sommige eigenaars van fietsen of scooters willen of kunnen hun accu niet mee in hun appartement nemen bovenop hun zakken met boodschappen? Of er zijn vragen om stopcontacten in de garages toe te voegen. Moet de gemeenschap betalen voor het opladen van de fietsen?

De kostprijs van elektriciteit

Het opladen van een elektrische auto kost heel wat energie.

Voor een fiets ligt dit anders, er is enkel wat bewustmaking nodig. De capaciteit van een accu van een elektrische fiets is meestal in de orde van 300Wh (Watt-uur). Indien iemand zijn fiets het hele jaar door elke dag zou gebruiken en de accu helemaal leeg zou rijden, dient er dus elke dag een accu van 300Wh opgeladen te worden. Aan een elektriciteitsprijs van €0,25 per kWh (1000 Wh) kost het opladen van een volledig lege batterij dus ongeveer 8 eurocent. Met 365 dagen in een jaar en bij dagelijks gebruik zou dit dus tot €30 per jaar per fiets kunnen kosten. Maar nog eens, niemand fietst elke dag en zelden is de accu helemaal leeg, de echte kostprijs zal dan minder dan de helft zijn.

Stopcontact eBike appartementZijn er toch eigenaars die niet vinden dat dit door de gemeenschap betaald mag worden? Voorzie dan een aantal extra stopcontacten aan de fietsenstalling. Kies types die afgesloten kunnen worden en geef de eigenaars die dit wensen een sleuteltje, tegen betaling van een forfaitaire bijdrage per maand om de elektriciteit en de kosten van het aanleggen te dekken.

Beschikbaarheid van stopcontacten

Indien de stopcontacten van een sleuteltje voorzien zijn, kunnen asociale mede-eigenaars natuurlijk een stekker die in gebruik is door een betalende eigenaar uittrekken en hun fiets in het stopcontact steken. Ook kan het wel eens gebeuren dat opladers in de fietsenstalling plots pootjes krijgen en verdwijnen.
Een optie kan dan zijn om de stopcontacten werkelijk in een afgesloten metalen kastje in te bouwen, enkel toegankelijk voor een bepaalde eigenaar. De lader kan dan mee in het kastje en kan daar ook blijven, wanneer de eigenaar weg is of terwijl de fiets oplaadt.

Inbouw eBike lader in appartementU kan een kast op maat laten maken hiervoor, maar een gewone brievenbus kan ook volstaan. Indien het stopcontact in de brievenbus zit, kan de lader er meestal nog wel bij en kan de gleuf zowel dienen om de laadkabel naar buiten te brengen als voor eventuele afvoer van warmte.

Stopcontact in de private garage.

Een andere situatie is het indien eigenaars hun fiets willen opladen in hun privé garagebox en er daar nog geen stopcontacten zijn met een eigen teller.

U zou het natuurlijk leidingen kunnen laten leggen tot in de garageboxen en de kosten op forfaitaire basis kunnen afrekenen, rekening houdend met het verbruik van de gemiddelde fietser. Het zal echter niet lang duren vooraleer iemand een diepvries, wasmachine of droogkast in zijn garage installeert en de discussies beginnen.

Indien de tellers van de appartementen gegroepeerd in de kelder staan, of indien het nog mogelijk is een leiding te trekken van de private teller in elk appartement tot in de persoonlijke garagebox, dan is het probleem snel opgelost. De leidingen worden aangelegd, te betalen door elke eigenaar die vragende partij is, en iedereen laadt zijn zaken op via zijn of haar eigen teller.

Compacte elektriciteitstellers voor fietsen in de kelderIndien de tellers zich in de private kavels bevinden en het trekken van leidingen niet mogelijk is, stellen we voor dit pragmatisch aan te pakken. Installeer best een of meerdere nieuwe kringen naar de garages. Zet deze allemaal samen op 1 teller voor dit doeleinde en zet een extra teller per garagebox, allemaal in een centrale elektriciteitskast. Dit hoeven geen “officiële” tellers te zijn, het gaat tenslotte om een interne afrekening. Voor het opstellen van de jaarlijkse afrekening neemt de syndicus of een andere vertrouwenspersoon alle tellers op en verdeelt de kosten. Een ruwe controle is mogelijk door de som van alle individuele tellers te vergelijken met de centrale teller.
U vindt dergelijke tellers in verschillende formaten voor ongeveer €25-€30/stuk (de werkuren zullen waarschijnlijk meer kosten). In elk geval heeft u zo een eenvoudige oplossing, die op termijn toch onafwendbaar zal zijn.

Stopcontact op private, niet afgesloten staanplaatsen

Indien iemand een fiets wil opladen op zijn of haar niet-afgesloten autostaanplaats en het reglement van mede-eigendom dit niet verbiedt, dan zou ook daar een stopcontact voorzien kunnen worden. Hier zou u kunnen afwegen of u met tellers of forfaitair wil werken. Het risico bestaat hier immers niet dat iemand zijn wasmachine gaat aansluiten. Misbruik door anderen kan dan weer vermeden worden door een stopcontact met sleuteltje.

Laat dergelijke werken natuurlijk steeds veilig door een vakman plannen en uitvoeren en keuren door een erkend keuringsorganisme! En vergeet geen as-built plan bij te houden.

Hieronder vindt u een enquête en helemaal onderaan kunt u uw opmerkingen en ervaringen kwijt.

Enquête: Hoe worden elektrische fietsen opgeladen in uw appartement?


Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be

Een aansluiting voorzien per

Een aansluiting voorzien per kelder of in een gemeenschappelijke ruimte zoals voorgesteld door Luc Jacobs lijkt mij een uitstekend idee, temeer omdat reeds ernstig opmerkingen werden gemaakt toe iemand zijn (haar) fiets meenam in de lift (voor opladen?).
Chris Dekoninck
Tessenstraat 5 bus 7
B-3000 Leuven

Ik heb een gelijkaardig

Ik heb een gelijkaardig probleem, ik heb een druppellader voor mijn auto, die ik alleen in de zomer gebruik. ik kreeg al direct reacties waar ik de stroom haalde. Maar ik was vooruit ziende en had een leiding gelegd van mijn privé kelder tot aan mijn auto in de gemeenschappelijke garage.